Mistä motivaatiota opiskeluun?

Moikka!

Olen aina, painosanalla aina, ollut innokas opiskelija. Yläkoulussa tein kaikki mahdolliset tehtävät ja lukuloman jälkeen lukiossa kaipasin koulua ja läksyjä, heh. 
Motivaationi ei ulotu vain tiettyihin aineisiin, vaan olen tykännyt opiskella useita aineita, niin biologiaa, yhteiskuntaoppia, historiaa, matikkaa kuin kieliäkin. Se mitä on tarjolla yleensä kiinnostaa. 

Miten sitten saan pidettyä mun motivaatiota yllä?

Mun motivaatiolle tärkeintä on vapaus ja omaehtoisuus. En pysty laatimaan mitään tarkkoja lukusuunnitelmia. Totta kai siihen tyyliin, että esim. noin 20 sivua tenttikirjasta lukemista per päivä. Mutta jos minusta tuntuu, että nyt ei jaksa, niin silloin en pakota itseäni lukemaan. Vastapainona tälle, kun antaa itselle myös mahdollisuuden olla lukematta, on minulla usein hetkiä kun oikein odotan että pääsen oppimaan asiasta lisää (voi kuullostaa teennäiseltä, mutta kun oikeasti on halu ammattiin ja aihe on itseä oikeasti kiinnostava alkaa kiinnostus oppimiseenkin olla jo sisäisesti motivoitunutta, eikä vain pelkkää suorittamista). 
Vielä minulla ei ole ollut ongelmia tämän kanssa. Kaikki tenttialueet ovat tulleet luettua ja tehtävät tehtyä, vaikka sen suurempia aikatauluja minulla ei ole ollut.

Minun motivaatiotani pitää myös yllä perinteiset to do -listat. Saatan kerätä esimerkiski aamulla listan siitä, mitä kaikkea minun tulisi tehdä päivän aikana (kuten tiskit, läksyt, lukeminen, pakkaaminen yms.). On ihan superkiva tunne kun saat tehtyä jonkun kohdan listalta ja saat sutata sen yli. Parasta onkin sitten kun kaikki kohdat listalta on tullut tehtyä.
Tämä on auttanut myös siihen, että minulla ei ole ollut Joensuussa hirveän tylsää. Aina kun alkaa miettiä, että mitäköhän sitä tekisi, voi katsoa listaa ja ottaa sieltä hoidettavakseen sillä hetkellä mielenkiintoisimman homman.

Lukiossa motivaatio saattoi ainakin joidenkin aineiden kohdalla olla heikompaa, ja se on ihan ymmärrettävää, sillä ei jokainen aine voi herättää oppilaassa suurta kiinnostusta. Yliopistossa kuitenkin näihin vähemmän mielenkiintoisiin aineisiin on liitetty näkökulma, joka taas kiinnostaa minua (opetus ja kehittyminen). Se on saanut motivaationi ylettymään myös niiden aineiden kohdalle, jotka ei ennen minua ole niin kiinnostanut, kuten kirjallisuus.

Motivaationi salaisuus on varmasti myös itseni palkitseminen. Viime vuosina saatoin ostaa itselleni jonkun kivan asian, jota olin jo pitkään toivonut, kun olin jaksanut ahertaa paljon tai saanut tentin läpi. Tänä vuonna tavoitteena palkitsemiseen on ennenminkin oman ajan antaminen itselle. Tavoitteenani on palkita itseni esimerkiksi lähtemällä käymään elokuvissa, jossain uudessa lajikokeilussa tai vaikka syömässä paremmin. Kuten jo aikaisemmin kerroin, tänä vuonna tavoitteenani olisi kuluttaa vähemmän rahaa tavaroihin, joita en tarvitse. Tätä teemaa haluaisin noudattaa myös itseni palkitsemisessa.

Kaikista suurin motivaation lähde, varsinkin yliopistossa, on se, että tiedostan sen, että kun olen jaksanut opiskella ja opetella vähän tylsätkin asiat, opin koko ajan uutta tulevaisuuden työstäni ja olen jatkuvasti askeleen lähempänä tulevaisuuden unelma-ammattiani.

Miten sinä saat motivoitua itsesi tekemään koulujuttuja tai töitä?

Roosa

No comments:

Post a Comment