Ruotsin suullinen tentti ja tentit ylipäätänsä, pääseekö niitä läpi?

Moikka!

Uusi vuosi alkaa olla jo hyvin pyörähtänyt käyntiin ja on taas tullut aika jatkaa koulua. Ajattelin kertoa teille hieman mun fiiliksiä syksyn ekoista tenteistä :)

Minulla oli 6 tenttiä tänä syksynä, jotka kaikki sijoittuivat puolentoista kuukauden sisään. Voin sanoa, että oli kyllä hirveästi luettavaa ja tehtävää, mutta niistä selviää!!

Minulta onkin kysytty, että kuinka pitkät tenttialueet ovat ja paljon niihin pitää lukea. Meillä ainakin tenttialueiden pituus on vaihdellut laidasta laitaan, ekaan tenttiin oli luentoja ja lisäksi kaksi noin kolmensadan sivuista kirjaa. Alueesta kyllä annettiin valmiiksi kysymyksiä noin viisikymmentä, joista meiltä tentissä kysyttiin kaksi. Tenttiaikaa on ollut yleensä meillä vain kaksi tuntia, joten tentissä pitää olla kirjottaessa aika tehokas. 
Kuten jo sanoinkin, alueiden pituudet vaihtelee. Toisessa tentissä taas oli luennot ja noin 150 sivua artikkeleja, mutta ei valmiita kysymyksiä. Meillä oli myös yksi kirjatentti, johon tuli lukea vain kirja ilman mitään apukysymyksiä.

Minulla oli myös pakollinen ruotsin kurssi tänä syksynä. Rehellisesti sanoen, minä en pelännyt kurssille menoa, vaikka monet sanoivatkin sen olevan vaikeaa ja haastavaa. Ja turhaan olisin pelännytkään. Ainakin meidän ruotsin opettaja oli tosi mukava ja rento. Koko ruotsin kurssi sujui hyvin ja tentitkin meni läpi.
Ruotsista oli siis sekä suullinen tentti että kirjallinen tentti. Suullinen tentti saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta ainakin meillä se oli toteutettu niin, että läpipääsy ei ollut mahdotonta. Meidän tuli valita ruotsin kielinen artikkeli liittyen omaan alaan ja puhua siitä omalle ryhmälle viisi minuttia ja sen jälkeen keskustella siitä oman ryhmän kanssa saman verran. Ei siis mitään hirveän vaikeaa. Oman ryhmän kanssa pystyi näkemääm vapaa-ajalla ja harjoittelemaan keskustelemista, joten tentin läpipääsyyn vaadittiin oikeastaan työntekoa ja sinnikästä työtä ja harjoittelua.

Oman kokemukseni mukaan ei voida sanoa mitään tiettyä aikaa, kuinka paljon tenttiin tulisi lukea. Se riippuu täysin kurssista. Ekaan tenttiin aloitin lukemaan kuukausi ennen sitä, mutta viimeiseen tenttiin minulla jäi aikaa lukea vain 3 päivää. Tenttiin lukemisessa aikatauluttaminen ja oman jaksamisen takaaminen onkin tärkeämpää kuin se, että sinun tulisi joka kerta lukea tietty aika ennen sitä.

Tenteistä on siis mahdollista päästä läpi tiukallakin aikataululla. Minun oma mottoni syksyn aikana oli, että luet kun siltä tuntuu ja haluat. En tehnyt kertaakaan sen suurempia lukusuunnitelmia, vaan pyrin lukemaan aina kun jaksoin ja oli aikaa. Se oli yksi syksyn parhaista päätöksistäni. En esimerkiksi käyttänyt lukemiseen aikaa hirveästi viikonloppuisin Kuhmossa ollessani.

Millaiset fiilikset teillä on tenteistä?

Roosa
<3roosa p="">

No comments:

Post a Comment