Jouluperinteet

Moikka ja hyvää joulua!

Taas on se aika vuodesta, kun vietetään joulua lähimmäisten ja rakkaidensa kanssa.
Jokaisella on omat jouluperinteensä, joista halutaan pitää kiinni. Niin on myös meillä ja kerron teille nyt niistä.

Aamulla lapsena ainakin minä heräsin jo aika varhain, koska olihan luvassa superjännä päivä. Viime vuosina herääminen on kuitenkin alkanut vähän venyä. Herään yleensä kuitenkin sen verran ajoissa, että kerkeän hetken katsoa Joulupukin kuumaalinjaa ja muita jouluisia lastenohjelmia. 

Meillä äiti on yleensä jo aamulla ollut hääräilemässä keittiössä ja sieltä on aina tullut ihana joulun tuoksu koko taloon. Äidin yksi perinne on paistaa jouluaamuna pipareita, jotta talossa tuoksuisi niiltä ja joululta.

Aamupäivällä äidin veljet tulevat yleensä käymään meillä, jonka yhteydessä syödään aamupalaa ja kahvitellaan. Kun kuulumiset on siinä vaihdettu, ollaan me lähdetty käymään hautausmaalla muistamassa edesmenneitä sukulaisia. Viime vuosina minä ja siskoni ollaan kuitenkin jätetty tämä reissu välistä ja käyty oma reissu illalla, kun on jo pimeää.Kun hautausmaalta on palattu, alamme me pikku hiljaa valmistamaan jouluruokaa ja kun se saadaan valmiiksi nautimme me siitä. Meidän joulupöytään kuuluu perinteisesti, kinkku, perunat ja makaroni, lohi eri muodoissa, rosolli, erilaiset laatikot ja montaa eri salaattia ja monet muut herkut. Mun oma lempparisalaatti on Waldorfin salaatti. 

Jouluruoan jälkeen ollaan yleensä levätty hieman. Lapsuudessa mun vanhemmat halusi ottaa päiväunet. Se olikin ihan kidutusta lapselle, kun en olisi millään malttanut odottaa, että lahjat avattaisiin jo. Nykyään käyn tässä vaiheessa hautausmaalla muistamassa edesmenneitä sukulaisiani ja läheisiäni.

Kun päiväunilta on herätty, lämmitetään meillä joulusauna. Sillä aikaa kun sauna lämpenee kahvitellaan me jouluisten herkkujen, kuten torttujen, erilaisten juustokakkujen ym. äärellä. 
Meidän joulusaunaan kuuluu perinteisesti saunavihdat, jotka me ostetaan naisten messuilta joulukuun alussa. Tänä vuonna minä hankin meidän perheelle pari vihtaa yhtenä joululahjana. 

Saunan jälkeen aletaan pikku hiljaa avata lahjoja. Meillä ei ole minun ja siskoni lapsuuden jälkeen käynyt joulupukkia, paitsi viime vuonna kun meillä oli joulua viettämässä pienempiä lapsia, jotka uskovat vielä siihen.Lahjojen avaamisen jälkeen me vietetään yhdessä aikaa, katsotaan elokuvia ja keksitään muuta yhdessä tekemistä. Tänä jouluna pelattiin esimerkiksi uutta lautapeliä.

Meidän jouluaattomme kulkee siis aika perinteisellä kaavalla, ilman mitään suurempia erikoisuuksia :)

Millainen joulu teillä on?

Roosa

No comments:

Post a Comment